Archívum (2009 végéig)
UNESCO.HU

Oktatás Mindenkinek Program - Globális Akció Hét: 2009. 04. 20-26.

Link küldés
.
Cikk nyomtatás

A 2000-ben rendezett dakari Oktatás Világfórum óta a nemzetközi közösség jelentős lépéseket tett az Oktatást Mindenkinek Program (EFA) célkitűzéseinek elérése érdekében. Az elmúlt nyolc évet egyedülálló haladás jellemezte az általános iskolai oktatás javu

A 2009-es Globális Akció Hét (április 20-26.) a fiatal és felnőtt lakosság írni-olvasni tudásának problémájára koncentrál. A felnőtt lakosság közel ötöde - becslések szerint 776 millió felnőtt, amelynek kétharmadát nők teszik ki - nem nyer jogot az írás és olvasás elsajátítására. Az írni-olvasni tudás alapvető a gazdasági, szociális és politikai életben való részvételhez, elősegíti a szegénység visszaszorulását, hatással van a gyermekek és az anyák egészségi állapotára, és szerepe van a HIV és az AIDS megelőzésében is. Az írni-olvasni tudás felruházza az egyéneket szakértelemmel és tudással, hogy megfelelő döntéseket tudjanak hozni az életben, és hogy javítsanak az életkörülményeiken.

Az NGO-k és a tanári szakszervezetek nemzetközi tömörüléseként létrejövő Globális Kampány az Oktatásért (GCE) szervezésében megrendezett évenkénti Globális Akció Hét rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet az EFA programjára és emlékeztesse a nemzeti kormányokat és a partnereket a 2000-ben vállalt elkötelezettségeikre. Az UNESCO annak érdekében, hogy támogassa a kampányt, minden évben mobilizálja partnereit, és rendezvényeket szervez szerte a világban. Ebben az évben 'Open Books, Open Doors' jelszó alatt fejti ki tevékenységét, amely 'Big Book' névre keresztelt, rövid mesék gyűjteménye köré szerveződik. A kampány célja, hogy az ismert írok tollából származó történetek útján felhívják a figyelmet az írni-olvasni tudás és az oktatás fontosságára.

A Globális Akció Hét kiemeltem fogja kezelni az írni-olvasni tudás kérdését az aktuálpoltikai döntéshozatalban is. A mai tendenciák tükrében, 2015-ben még mindig 700 millió felnőtt lesz várhatóan analfabéta. Annak érdekében, hogy 2015-re 50%-kal növelhető legyen az írni-olvasni tudók száma, kiemelten fontos az elkötelezettek aktívabb szerepvállalása, továbbá nagyobb anyagi források bevonása, és hatásosabb oktatási programok kialakítása.

P.M.

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet