Archívum (2009 végéig)
UNESCO.HU

Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátum

Link küldés
.
Cikk nyomtatás

Magyarország és Horvátország stratégiai partnersége eredményeként született meg a Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátum létrehozásáról szóló egyetértési nyilatkozat.

A két ország, közös nevezési szándékát, és a projekt melletti együttes elkötelezettségét a 2009. szeptember 17-én, Barcson tartandó magyar-horvát kormányülésen szentesített "Közös Szándéknyilatkozat" ("Joint Declaration") nyilvánította ki.

"Jelentős eredmény, hogy ma aláírtuk a magyar-horvát határon átnyúló Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátum létrehozásáról szóló közös nyilatkozatot. A tervezett bioszféra rezervátum egy nagy kiterjedésű, összefüggő folyómenti ökoszisztémát fed le, és az első határon átnyúló védett terület lesz Horvátország és Magyarország között" - nyilatkozta Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter.

Az UNESCO MAB ("Man and Biosphere") Bioszféra Rezervátum cím - hasonlóan az UNESCO Világörökséghez - komoly nemzetközi elismerést jelent, amelynek elnyerésére az országok évente pályázhatnak.

Magyarország a nevezési anyagot 2009 szeptember 30-ig, míg Horvátország 2010 január végéig nyújtja be az illetékes szerveknek. Magyarországon eddig öt bioszféra-rezervátumot működik: az Aggteleki-, a Fertő-tavi-, a Hortobágyi-, a Kiskunsági- és a Pilisi Bioszféra-rezervátum.

 

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet