Archívum (2009 végéig)
UNESCO.HU

Konvergáló technológiák - Ígéretek és kihívások

Link küldés
.
Cikk nyomtatás

2005. december 8-10. között került megrendezésre a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a "Konvergáló technológiák - Ígéretek és Kihívások" nemzetközi munkaértekezlet, a nemzetközi "Forum on Sustainable Technological Development in a Globalisi

2005. december 8-10. között került megrendezésre a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a "Konvergáló technológiák - Ígéretek és Kihívások"; nemzetközi munkaértekezlet, a nemzetközi "Forum on Sustainable Technological Development in a Globalising World"; keretében, a BME Innovációmenedzsment és Technikatörténet Tanszéke, a magyar UNESCO Bizottság, a Florida Institute of Technology és karlsruhe-i kutatóközpont, az ITAS szervezésében.

A Fórum egy korábbi budapesti (2003) és melbourne-i/USA/Florida (2004) munkaértekezlet után ismét Budapesten tartja éves munkaértekezletét, 16 ország meghívott előadóinak részvételével, a BME Központi épületének Oktatói Klubjában.

A nano-, bio-, info- és kognitív tudományokra épülő konvergáló technológiák lehetőségeire és ígéreteire fókuszálva, társadalmi szcenáriók vizsgálatán keresztül, hogy befolyásolja fejlesztésüket, hangsúlyozva óriási alkalmazási lehetőségeiket és a társadalmi kizáródás veszélyét.. A munkaértekezlet szervezői e tekintetben is kívántak elméleti munkával segítséget nyújtani a világméretű, ugyanakkor az egyén szintjére is levezető digitális szakadékhoz hasonló, de annál vélhetően nagyobb társadalmi kirekesztéshez vezető szakadék elkerülésében.

A megnyitót dr. Hámori József, a magyar UNESCO Bizottság elnöke, dr. Lippényi Tivadar, az NKTH elnökhelyettese, és dr. Sallai Gyula, a BME stratégiai rektorhelyettese tartotta.

A háromnapos munkaértekezleten - többek között - előadást tartott:

  • dr. Sallai Gyula, a BME stratégiai rektorhelyettese
  • dr. Hronszky Imre, a BME Innovációmenedzsment és Technikatörténet Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára
  • dr. Mojzes Imre, a BME Elektronikai Technológiai Tanszékének professzora,
  • dr. Tamás Pál, a Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Kutatóintézetének igazgatója,
  • dr. Armin Grunwald, az FRG karlsruhe-i kutatóközpontjának, az ITAS-nak igazgatója,
  • dr. Gordon Nelson, a Florida Institute of Technology dékánja, és
  • dr. Simone Scholze, az UNESCO COMEST (Committee of Ethics of Science and Technology) most létrejött Nano-etika Bizottságának képviseletében.

A munkaértekezlet honlapja:

További információk a munkaértekezletről:
Várkonyi László, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem,
Innovációmenedzsment és Technikatörténet Tanszék, 1111 Budapest, Sztoczek u. 2. St. épület, fsz. 6.
Tel: 463-2141, Fax: 463-1412, E-mail: varkonyi@inno.bme.hu

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet