Archívum (2009 végéig)
UNESCO.HU

Irina Bokova az új főigazgató

Link küldés
.
Cikk nyomtatás

Irina Bokova lett az UNESCO új főigazgatója.

Az UNESCO 58 tagú Végrehajtó Tanácsa 2009. szeptember 22-i jelölése folytán az UNESCO Általános Konferenciájának 35. ülésszaka Irina Georgieva Bokovát választotta meg a szervezet új főigazgatójának.

A 2009. október 23-án esedékes beiktatási ceremónia után Irana Bokova lesz az első nő, aki az UNESCO 1945-ös megalakulása óta betöltheti a főigazgatói posztot.

Irana Bokova beszédében sürgette egy új, XXI. századi humanizmus elterjedését. Kifejtette, hogy korunk legnagyobb kihívása az egyetemes béke és az emberközpontúság megteremtése, valamint az igazságosabb társadalmak létrehozása a fenntartható gazdasági és társadalmi fejlesztések révén, amelyek az emberiséget szolgálják, miközben segítenek megóvni a környezetet.

forrás: www.unesco.org
Forrás: www.unesco.org

Az UNESCO főigazgatói posztjáért kilencen szálltak versenybe. Kezdetben Farouk Hosny egyiptomi kulturális miniszter tűnt az esélyes jelöltnek, mivel az arab és afrikai országok, több harmadik világbeli tagállam támogatását élvezte. Az utolsó fordulóra megváltoztak az erőviszonyok, és a bolgár jelölt szerezte meg a szavazatok többségét.

Irina Bokova 1952-ben született diplomata, aki pályája során elsősorban multilaterális területen dolgozott. Bokova Moszkvában kezdte tanulmányait, ahol nemzetközi kapcsolatokból diplomát szerzett, majd az Egyesült Államokban a Maryland-i egyetem programjába kapcsolódott be. 1995-1997 között külügyminiszter-helyettesként hazája uniós és NATO csatlakozásának egyik legfőbb előkészítője volt. 1996-1997. között külügyminiszterként, majd 2001-2005. között parlamenti képviselőként dolgozott, 2005-től Bulgária párizsi nagykövetségét és UNESCO képviseletét vezeti. Négy nyelven, angolul, franciául, oroszul és spanyolul folyékonyan beszél.

H.B.

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet