Archívum (2009 végéig)
UNESCO.HU

UNESCO Tudományos Díjak átadása

Link küldés
.
Cikk nyomtatás

Koichiro Matsuura a budapesti Tudományos Világfórumon átadta az UNESCO tudományos díjait.

Kalinga díj a Tudás népszerűsítésért

Az indiai Kalinga Foundation Trust által alapított "Kalinga díjat a Tudás népszerűsítésért" idén Jeter Jorge Bertoletti brazil tudós, a Rio Grande do Sul-i Pontific Katolikus Egyetem professzora kapta. A professzor alapítója és igazgatója az egyetem múzeumának, amely ma Dél-Amerika legnagyobb tudományos múzeuma. Jeter Jorge Bertoletti indította útjára 2001-ben a Mozgó Múzeum Projektet, amely egy kamionban ajánl kiállításokat, kísérleteket és konferenciákat Rio Grande do Sul közösségei számára.

A Carlos J. Finlay díj a mikrobiologiáért

A Carlos J. Finlay díjat a Mikrobiologiáért a malájziai Khatijah Binti Mohammad Yusoff, a selangori Universiti Putra Malaysia professzora kapta. A professzorasszony több víruselleni oltóanyag kutatásában vesz részt és tagja számos hazai és nemzetközi tudományos szervezetnek. A Carlos J. Finlay díjat egy XIX. századi híres kubai biológusról nevezték el, megalapításához a kubai kormány járult hozzá.

Javed Husain díj fiatal tudósoknak

A fiatal tudósoknak járó Javed Husain díjat a kínai Dong Lai Feng, a sanghaji Fudan Egyetem professzora kapta. A professzor 33 éves korára számos természettudományos kutatócsoport vezetője a Sanghaji Egyetemen. A díjat 1984-ben alapította az indiai Javed Husain professzor a 35 év alatti tudósok számára.

UNESCO Tudományos díj

Az UNESCO Tudományos díját a mexikói Alexander Balankin, a Nemzeti Polytechnikai Intézet professzora kapta a kőolajipar számára végzett újításaiért. Az orosz születésű mexikói professzor alapította a "Fraktál Mechanika" Nemzeti Interdiszciplináris Kutató Csoportot, valamint az Escuela Superior de Ingenieria Mecanica Electrica-t.

Nemzetközi Víz díj

A Nemzetközi Víz díjat az iráni Dr. Sayyed Ahang Kowsar kapta, aki életét a vízi erőforrások fejlesztésének és a környezet minőségének javításának szentelte. A díjat azok kapják, akik sokat tesznek a vízzel kapcsolatos felmérések, fejlesztések a vízi erőforrások jobb felhasználása terén szárazság sújtotta vagy vízhiánnyal küzdő területeken. A díj megalapítását a líbiai kormány adománya tette lehetővé.

Qaboos szultán díj a Környezetvédelemért

A Qaboos szultán díjat a Környezetvédelemért közösen az ausztrál Great Barrier Reef Marine Park Hatósága, valamint a mexikói Dr. Ernesto Enkerlin-Hoeflich professzor kapta. A Great Barrier Reef Marine Park Hatósága az ausztrál kormány fő tanácsadója az UNESCO Világörökség listáján szereplő Great Barrier Reef Marine Park tervezését és menedzselését illetően. Dr. Ernesto Enkerlin-Hoeflich a mexikói Természetvédelmi területek Nemzeti Bizottságának elnöke. Vezetése alatt öt új mexikói bioszféra-rezervátum kapcsolódott a bioszféra-rezervátumok világhálózatához. A Qaboos szultán díjat Őfelsége Qaboos szultán, Omán uralkodója alapította, a környezetvédelem terén nyújtott kiemelkedő munkáért kaphatják meg egyének és szervezetek.

Pasteur Intézet-UNESCO érem

A Pasteur Intézet-UNESCO érmet az elefántcsontparti Mireille Carmen Dosso kapta. Az Elefántcsontparti Pasteur Intézet igazgatójaként aktívan részt vesz az AIDS-HIV, valamint más trópusi betegségek területén folyó kutatásokban és megelőző tevékenységben.

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet