Archívum (2009 végéig)
UNESCO.HU

Arab-magyar konzultáció

Link küldés
.
Cikk nyomtatás

2005. május 17-én az Magyar UNESCO Bizottság szervezésében az Oktatási Minisztériumban arab-magyar konzultációra került sor "az iszlám kultúra megjelenése a magyar történelem-oktatásban" témában. A konzultációra az iszlám kultúrának a magyar közoktatásban

2005. május 17-én az Magyar UNESCO Bizottság szervezésében az Oktatási Minisztériumban arab-magyar konzultációra került sor "az iszlám kultúra megjelenése a magyar történelem-oktatásban" témában.

A konzultációra az iszlám kultúrának a magyar közoktatásban való megjelenítésével kapcsolatos kairói, az UNESCO-ALECSO-Európa Tanács-Arab Liga által 2004. decemberében szervezett konferencián megfogalmazott észrevételek informális megbeszélése céljából került sor. "A történelem oktatása egymás történelemkönyveinek tükrében" című euro-arab konferencián a vendéglátók és más arab országokból érkezett résztvevők részéről kritikai megjegyzések hangzottak el az arab országokról Európában tanított sztereotípiákkal kapcsolatban. Hazánkat is megkritizálták, az egyiptomi Dr. Mustafa el-Halougi professzor tanulmányt írt a Magyarországon tanított történelemkönyvekben (véleménye szerint) található hibákról, tévedésekről.

A mostani konzultációra ezért meghívást kapott el-Halougi professzor, továbbá Libanon budapesti nagykövete, (aki az iszlám országok budapesti nagyköveteinek doyenje), Egyiptom budapesti nagykövete, valamint Egyiptom budapesti kulturális tanácsosa. A magyar felet a házigazda Magyar UNESCO Bizottságon kívül, a Külügyminisztérium, az Oktatási Minisztérium, a Történelemtanárok Egylete, valamint a magyar tudományos élet több orientalista, arabista kutatója képviselte.

Magyar részről felmerült javaslatok: Az észrevételek egy része jogos és a hibákat ki kell javítani. A különböző kultúrák tanítására, így az arab kultúra, az iszlám tanítására is nagyobb hangsúlyt kell fektetni. A Történelemtanárok Egylete még 2003 októberében konferenciát rendezett az iszlám világáról, amelyen tíz iszlám ország nagykövete vett részt. Jelenleg Kronológia készül, amelyben nagy teret kap az arab kultúra, az iszlám. Javaslatként felmerült a tanári továbbképzés, valamint együttműködés keretében a tanárcsere gondolata.

Az arab fél javaslatai: Javaslat hangzott el a hibák kijavítására további tudományos párbeszéd keretében. A hibák okainak nem a történészek munkáját, hanem az előítéleteket, rossz fordításokat és a szövegkörnyezetből kiragadott részleteket tartják. A 2003. októberi konferenciát arab részről is nagy örömmel fogadták, ezúttal segítséget ígértek az egyetemekkel való kapcsolatok kialakításában vagy könyvek kiadása terén.

Mindkét fél igen fontosnak és hasznosnak nyilvánította a találkozót, és abban egyeztek meg, hogy a Magyar UNESCO Bizottság koordinációjával közösen keresik a további konkrét lépések megvalósításának kereteit.

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet