Archívum (2009 végéig)
UNESCO.HU

Az UNESCO Közgyűlésének 33. ülésszaka

Link küldés
.
Cikk nyomtatás

2005. október 3-án megnyílt az UNESCO Közgyűlés 33. ülésszaka. Az UNESCO legfelsőbb testületének ülésszakát a 32. ülésszak elnöke, a nigériai Michael Abiola Omolewa nyitotta meg, majd megválasztották a 33. ülésszak elnökévé Musa Jaafar Bin Hassan nagyköve

Az UNESCO legfelsőbb testületének ülésszakát a 32. ülésszak elnöke, a nigériai Michael Abiola Omolewa nyitotta meg, majd megválasztották a 33. ülésszak elnökévé Musa Jaafar Bin Hassan nagykövetet, az Ománi Szultánság Állandó UNESCO Képviseletének vezetőjét.

A megnyitón beszédet mondott Koichiro Matsuura, az UNESCO főigazgatója, amelyben kiemelte a mostani ülésszak jelentőségét az ENSZ és az UNESCO megalakulásának 60.évfordulója tükrében.

Emlékeztetve a nemrég lezajlott ENSZ csúcsértekezletre, a Főigazgató kijelentette: "Tudjuk, hogy a nélkülözhetetlenné vált változások és átalakulások közepette vagyunk. [...] Az ENSZ Közgyűlés, elismerve az oktatás szerepét a fejlődés és a szegénység leküzdése terén, elkötelezve magát a 2000-es Oktatási Világfórumon elfogadott Oktatás Mindenkinek (EFA) Dakari Cselekvési Keretterv mellett, kétség kívül megtette a sürgős intézkedéseket ezen a területen"

"A csúcsértekezleten kinyilvánított fő elveink közül néhány - folytatta a főigazgató - főleg a kultúrára, a fenntartható fejlődésre vonatkozók, beleértve a vízgazdálkodást, a természeti katasztrófákra adandó válaszokat, valamint a civilizációk közötti párbeszédet, új prioritásként jelent meg, amelyekhez a nemzetközi közösség kész csatlakozni. [...] "Hiszem", hangsúlyozta Matsuura úr, "hogy Szervezetünk most jobban fel van készülve, hogy szembenézzen ezekkel a kihívásokkal."

A Közgyűlésen a Magyar Köztársaság delegációval képviselteti magát. A tervek szerint a 191 tagállam képviselői előtt beszédet mond Magyar Bálint oktatási miniszter, aki az UNESCO-val való kapcsolatokért is felelős. A különböző szakbizottságokban részt vesznek tudományos szakértőink.

A Közgyűlés október 21-ig folytatja munkáját.

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet