UNESCO.HU

2012. augusztus 9 - az Őslakosok Nemzetközi Világnapja

2012. augusztus 9.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

HU: Az Őslakosok Nemzetközi Világnapját minden év augusztus 9-én ünnepelik, megemlékezve az 1982-ben tartott első találkozó időpontjáról, melyet az ENSZ munkacsoport őslakos népekkel foglalkozó albizottsága hívott létre az emberi jogok előmozdítása és védelme érdekében. További információk elérhetők az UNESCO központi weblapján.

 

EN: The International Day of the World's Indigenous People, celebrated each year on 9 August, marks the day of the first meeting, in 1982, of the UN Working Group on Indigenous Populations of the Subcommission on the Promotion and Protection of Human Rights. For more information please visit the website of UNESCO.


Az idei megemlékezés az “Őslakos Média, őslakosok kommunikációjának fejlesztése” téma keretében kerül megrendezésre, amely magában foglalja a média szerepének támogatásában az őslakos fejlesztési modelleket a saját prioritásaiknak, kultúráiknak és értékeiknek megfelelően. Ezen túl kiemeli az őslakos népek média használatának témáját. A hagyományos és az új médiaformák lehetővé teszik számukra, hogy támogassák a kultúráikat és nyelveiket, átadják tudásukat, és képviseljék a saját véleményüket. A média hatalma széles körben elismert az egyéni és közösségi élet formálásában.A kommunikáció és a média miközben ismereteket közvetítenek az őslakosok tudásáról, kultúráiról és értékeikről, elősegítik az őslakosok hatékonyabb politikáját és fellépését.

Az UNESCO-nak az általános megközelítése mindig is emberközpontú volt - azaz arra ösztönözni az embereket és közösségeket, hogy döntéseket hozzanak a saját életükkel és új lehetőségek teremtésével kapcsolatban a társadalmi változás irányába. Ennek keretében az UNESCO támogatja az olyan kezdeményezéseket, amelyek célja az őshonos közösségekben lévő nők és férfiak média használatának erősítése, hogy kapcsolatba lépjenek más közösségekkel, NGO-val, kormányzati intézményekkel és döntéshozókkal. Annak érdekében, hogy a háttérbe szorított emberek támogatva legyenek, hangot kell nekik adni az UNESCO nemzetközi program a kommunikáció fejlesztéséért keresztül (IPDC), ami 2000 óta az őslakos emberekért működik, és legalább 27 médiaprojektet finanszírozott. Ez a támogatás magában foglalja többek között az oktatást, és a rádió-berendezések megvásárlását. Széles körű ismeretekre van szükség, hogy elősegítsék őket a szólásszabadság és az információhoz való hozzáféréshez.


A közösségi rádiókezdeményezések segítséget nyújtanak az oktatáshoz, az önkifejezéshez és kommunikációhoz való fokozott hozzáféréshez, különösen a vidéki és nehezen megközelíthető helyi lakosság számára. Ezek és más közösségi média kezdeményezések megkönnyítik az új ötletek és gyakorlatok továbbítását. A kommunikáció és a média előmozdítják az attitűdökben és társadalmi viselkedésben bekövetkező változásokat, és segítenek az őslakos közösségeknek, hogy fel tudják ismerni a fenntartható fejlődés lehetőségeit és fejlesztési megoldásokat.


Az új információs és kommunikációs technológiák jelentős szerepet játszanak az oktatás, a tudomány és a kultúra fokozott hozzáférésében, valamint azok minőségében. Igyekezetük megváltoztathatja, azt az utat melyben megosztják, megőrzik, és továbbítják tudásukat és nyelvüket. E tekintetben, az UNESCO nagymértékben hozzájárul a több tudományágat átfogó megbízásán keresztül az oktatáshoz, a kultúrához, a kommunikációhoz, a társadalom és a természettudományokhoz, amely teljesen egyedülálló a nemzetközi színtéren. Az UNESCO elkötelezett abban, hogy kiépítse a befogadó, tudásra épülő társadalmat a fenntartható jövő érdekében.

További információ:
http://www.unesco.org/new/en/unesco/events/prizes-and-celebrations/celebrations/international-days/international-day-of-the-worlds-indigenous-people/

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet